Twitter logo blue

Centre of 
Expertise

Centre of
Excellence

Ronde Tafel Sessie: Meer Impact met je Project Portfolio

Uitzicht UtrechtNa lang voorbereiden was het eind vorige week zover: de Ronde Tafel Sessie met gemeenten. Samen met onze partner Fortes (bekend van de Principal Toolbox/Fortes Change Cloud) waren we te gast op een spectaculaire locatie van de gemeente Utrecht: op de 23ste verdieping van de toren naast het station, met een geweldig uitzicht over de stad. 

Thema: ‘Meer Impact met je Project Portfolio’

De hele middag draaide om het projectportfolio: hoe wordt portfoliomanagement ingevuld door de verschillende gemeenten, welke projecten staan er op het portfolio, wat zijn de ontwikkelingen en hoe bereiden we ons voor op al deze veranderingen? De insteek was heel hands-on: het uitwisselen van kennis over het projectportfolio, het delen van best practices met andere gemeenten, en natuurlijk was er ook de mogelijkheid om na het ‘officiële’ gedeelte te netwerken. 

De status van portfoliomanagement in gemeentenPlaatje Impact

Na een inspirerende keynote van de gemeente Tilburg over de impact van het projectportfolio was het de beurt aan Promista met een presentatie over de status van portfoliomanagement in gemeenten. Uit een kort onderzoek blijkt dat bij meer dan 60% van de gemeenten een portfolioproces actief is. Hierin worden voornamelijk de IT-projecten bijgehouden. Ook de invloeden van Agile zijn nagenoeg overal merkbaar maar is men nog erg zoekende naar de invloeden hiervan op het portfoliomanagementproces.

Volwassenheid: definitie en structuur worden vastgesteld

Hoewel het portfolio volgens meer dan de helft van de gemeenten wordt gebruikt als besluitvormingsinformatie, staat de volwassenheid van de portfoliosturing nog grotendeels in de kinderschoenen: maar liefst 80% van de gevraagde gemeenten geeft aan dat de portfoliosturing wel gedefinieerd en gestructureerd is, maar dat dit nog niet goed is uitgewerkt. De overige 20% geeft aan dat de portfoliosturing vooral ad hoc gebeurt. De koppeling van het portfolio-doel en de organisatiestrategie is dan ook in alle gevraagde gemeenten nog beperkt. 

Plaatje werkbordDiscussie en ervaringen

Het inkijkje in hoe verschillende gemeenten met portfoliomanagement omgaan was natuurlijk een heel mooie uitnodiging voor het uitwisselen van ervaringen. Na een demo van Fortes over de ondersteuning van de Fortes Change Cloud en de nieuwe Strategy Mapping-module barstte de discussie dan ook los: ervaringen met portfoliomanagement, https://promista.nl/b07c03ce-da45-4d4f-84db-517fcd261dfa" width="121" height="75" />het gebruik van de Fortes Change Cloud en de invloed van Agile werken werden uitgewisseld en met elkaar vergeleken. Dat leverde mooie nieuwe inzichten, tips en tricks op om de komende week mee aan de slag te gaan. 

Veel inspiratie, mooie dynamiek

Zo’n middag is altijd sneller om dan je denkt, en heeft weer veel inspiratie en praktische tips en tricks opgeleverd om deze week mee aan de slag te gaan. Zeker voor herhaling vatbaar! 

Wil je meer weten over portfoliomanagement, agile werken of hoe de impact van jouw portfolio kunt vergroten? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!