Skip to main content

SAFe: het opschalen van Agile werken

Deel dit bericht

Werk je bij een grotere organisatie met complexe producten die door meerdere (Agile) teams beheerd worden? Dan ken je vast ook de problemen die dat met zich meebrengt: onderlinge afstemming, draagvlak, verschillende meningen en zienswijzen, en regelmatig langs elkaar heen werken. 

Toch zijn er grote bedrijven die het wel goed voor elkaar hebben. Philips bijvoorbeeld, Air France KLM, verschillende ministeries en de Belastingdienst: ze werken allemaal met het SAFe framework. 

Wat is het SAFe framework?

SAFe is een organisatieraamwerk dat het bereiken van Business Agility als doel heeft: het vermogen van een organisatie om snel en relatief gemakkelijk op veranderingen te reageren. SAFe ofwel Scaled Agile Framework is een model om op te schalen van Agile werken op teamniveau naar Agile werken op organisatieniveau. 

En dat is handig als je bijvoorbeeld in een team werkt dat straks (of nu al) samenwerkt met andere Agile teams aan hetzelfde product. Of als je Agile werken in de organisatie breder wilt gaan inzetten. 

Hoe werkt SAFe? 

SAFe is gebaseerd op verschillende principes vanuit het Agile werken, maar bevat ook principes vanuit de LEAN-filosofie. Door goed te kijken naar jouw organisatie en de situatie waarin die zich bevindt, kun je SAFe in de juiste configuratie implementeren. 

Zo ontwikkel je een goede basis voor je organisatie en voor het ontwikkelen van producten in een Agile Release Train, met alle rollen en gebeurtenissen die daarbij horen.

Meer over SAFe en hoe dit werkt vind je op scaledagileframework.com.

De winst: minder eilandjes en minder gedoe

Door het implementeren van SAFe zorg je ervoor dat je Agile teams niet elk een eigen kant op gaan, zonder verder om zich heen te kijken. Door principes vanuit Agile en LEAN te combineren creeer je een omgeving waarin ook een grote organisatie snel en flexibel klantwaarde kan leveren – want daar gaat het in beide principes om. 

Daarnaast hoe je niet de hele organisatie om te gooien: SAFe werkt goed met bestaande organisatiestructuren. Inclusief managementlagen, bestuurslagen en portfoliomanagement. 

En het mooiste: SAFe werkt met waardestromen, net als LEAN. En dat betekent dat de klant (of dat nu een interne of een externe klant is) werkelijk centraal komt te staan. Producten en diensten van goede kwaliteit, waar je klant blij mee is, en die je goed kunt beheren en verbeteren. Mooi, toch? 

Meer weten? 

Dit najaar starten Promista en De Project Academie met een nieuwe training: Leading SAFe. In deze training leer je alles over de principes van SAFe, de principes en mogelijke configuraties, de Agile Release Train en LEAN portfoliomanagement. 

Lijkt het je iets? 

De inschrijving is nog niet geopend, maar je kunt ons natuurlijk altijd een berichtje sturen via het formulier hieronder. Dan houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen en heb jij straks als eerste de mogelijkheid om jouw plek te reserveren. 

Ja, houd me op de hoogte!