Twitter logo blue

Centre of 
Expertise

Centre of
Excellence

Welk framework past het beste bij mijn organisatie?

De Agile- aanpak wordt steeds meer en vaker gebruikt door organisaties. Niet alleen voor het doorlopen van een bepaald project, maar ook steeds vaker voor het inrichten van de gehele projectorganisatie. Daarmee is een nieuwe trend in de markt in opkomst: Agile frameworks. Door middel van een framework wordt het mogelijk om op verschillende niveaus in de organisatie Agile te werken. 

Agile is met name bekend om zijn beweeglijkheid. In plaats van de focus te leggen op een complex plan vooraf en een volledig eindproduct, ligt de focus bij Agile juist op de interactie met de teamleden en het geprioriteerd naar waarde, iteratief opleveren van het eindproduct.

ALDSAgile Project Framework

Twee van de bekendste frameworks zijn het Agile Project Framework (AgilePF) en eht Scaled Agile Framework (SAFe). Het Agile Project Framework is een methode van best practices die ontstaan is vanuit het Agile Business Consortium (voorheen DSDM) en wordt tegenwoordig wereldwijd uitgedragen. Dit framework werkt met projectmethodieken vanuit DSDM, in combinatie met een rijke set aan rollen en verantwoordelijkheden die bij uitstek geschikt zijn voor een corporate projectomgeving. Het grote voordeel van dit framework is dat het binnen de organisatie zelfstandig gebruikt kan worden, maar ook eenvoudig gecombineerd kan worden met andere projectmethodieken als Prince2, MSP of PMI. Zo beschikt uw organisatie over zowel de governance en nauwgezetheid van traditionele projecten als over de wenbaarheid en flexibiliteit van Agile die tegenwoordig veel wordt gevraagd. 

Scaled Agile Framework

Veel bedrijven hebben inmiddels positieve ervaringen met Agile werken en willen deze methodiek graag breder inzetten in de organisatie. Binnen organisaties met meerdere otnwikkelteams is het Scaled Agile Framework (SAFe) daardoor een veel gebruikte methode. 

SAFe hanteert de principes uit Lean Thinking en de Product Development Flow, en biedt een Agile manier om met meerdere teams samen te werken aan hetzelfde eindproduct. Naast SAFe bieden ook frameworks als Large Scale Scrum (LeSS) en Scrum Nexus vergelijkbare methodieken om Agile te werken binnen de organisatie. 

Welke methode werkt het best?

Bovengenoemde methodieken beginnen allemaal met hetzelfde (Agile) uitgangspunt - de verschillen zitten in de nuance. Welke methode het meest geschikt is voor uw organisatie is afhankelijk van een groot aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de organisatie of het project, de organsatie-inrichting en -cultuur, of het kennisniveau van de medewerkers. 

Elke methodiek biedt zijn eigen houvast en handvatten voor een Agile implementatie, maar uiteindelijk blijft het vinden van de juiste methode toch een kwestie an uitproberen en leren wat binnen uw organisatie werkt. 

Meer weten? 

Bent u benieuwd welke meerwaarde de Agile methode uw organisatie kan bieden? wij denken graag met u mee. Neem vandaag nog contact op met René Bosschers (rbosschers@promista.nl of telefonisch via 06-42124715) en vraag naar de mogelijkheden. 

Wij helpen u graag

Wij helpen u graag

Als u met René Boscchers persoonlijk contact wilt:

Telefoon: 06 4212 4715
E-mail: rbosschers@promista.nl

Trainingskalender

 TRAININGEN 2019:      
2, 9 en 18 september AgilePM Logo
Agile Projectmanagement Foundation
Utrecht Inschrijven
30 september, 3,9 en 16 oktober IPMA-D Utrecht Inschrijven
8 en 9 oktober Masterclass Project- en Portfoliomanagement Utrecht Inschrijven
9 en 10 oktober AgileBA Logo
Agile Business Analist®
Barneveld Inschrijven
11 en 25 oktober, 1 november  Prince2 Foundation Utrecht Inschrijven
21 en 28 oktober SCRUM Master Utrecht Inschrijven
4, 11 en 20 november AgilePM Logo
Agile Project Management Foundation
Utrecht Inschrijven
8 en 22 november, 6 december Prince2 Foundation Utrecht Inschrijven
21 en 28 november SCRUM Master Utrecht Inschrijven
27 en 28 november Portfoliomanagement Volgt nog Inschrijven
16 en 17 december Masterclass Project- en Portfoliomanagement Utrecht Inschrijven