Skip to main content

Het Praxis Framework in tien praktische vragen

Deel dit bericht

Naast alle bestaande projectmethodieken en projectaanpakken is er een nieuw fenomeen aan het ontstaan: het Praxis Framework. Een raamwerk dat beoogt te helpen en ondersteunen bij elke verandering, aansluitend bij elke organisatie en in elke situatie. Dat klinkt complex, maar valt in de praktijk mee. Hieronder een antwoord op de tien belangrijkste vragen rondom het Praxis Framework.


1. Wat is het Praxis Framework?
Het Praxis Framework maakt gebruik van alle kennis die er op dit moment bestaat over de meest gangbare methodieken en aanpakken, zoals PRINCE2, MSP, PMBOK en IPMA. Deze kennis wordt gebundeld en is door vier ingangen weer toegankelijk: kennis, methodieken, competenties en volwassenheid.

2. Voor wie is het Praxis Framework bedoeld?
Het Praxis Framework biedt handvatten voor elke professional die werkzaam is op het gebied van portfolio-, programma- of projectmanagement, of projectondersteuning. Daarnaast is het framework ook bruikbaar voor iedereen die op een andere manier betrokken is bij een project, programma of portfolio.

3. Is Praxis nieuw?
Het antwoord hierop is tweeledig: ja en nee. De methodieken die Praxis aanreikt zijn niet nieuw. Ze komen uit frameworks die al langer bekend zijn, zoals PRINCE2, MoP of IPMA. Het nieuwe aan Praxis is dat al deze methodieken elkaar voor het eerst vinden op een centrale plaats, en ook met elkaar in verband worden gebracht. Zo zijn het niet langer losstaande methodes maar kunnen onderdelen worden gecombineerd. Daarnaast worden ook templates, scans en andere hulpmiddelen ter ondersteuning aangeboden.

4. Welke niveaus omvat Praxis?
Praxis is bruikbaar op project-, programma- en portfolio-niveau en op het gebied van projectondersteuning.

5. Wordt Praxis ondersteund met tooling?
Ja. Het Praxis Framework wordt ondersteund door Project In A Box. Deze software is gratis te downloaden en te gebruiken voor kleine omgevingen.

6. Wat kost het gebruik van Praxis?
Gebruikmaken van deze gebundelde kennis kost helemaal niets! Het framework – inclusief templates en andere handige middelen ter ondersteuning – wordt gratis aangeboden.

7. Is er al een Nederlandstalige versie?
Ja, inmiddels is er een Nederlandstalige website en is ook het lesboek voor de training Praxis Foundation in het Nederlands verkrijgbaar.

8. Zijn er opleidingen beschikbaar?
Wie meer wil weten van het Praxis Framework kan een geaccrediteerde (APMG) training volgen via De Project Academie.

9. Wie is de eigenaar van het Praxis Framework?
Praxis is een Open Source framework, opgezet voor en door gebruikers. Het wordt dan ook continu gevoed door die gebruikers.

10. Waar kan ik terecht voor vragen en opleidingen?
Steeds meer bedrijven ontdekken de kracht van Praxis. Wil je meer weten over wat Praxis voor jouw organisatie kan betekenen? Lees een uitgebreide beschrijving van het Praxis Framework of neem contact met ons op. Voor het volgen van een training kun je terecht bij De Project Academie.