Skip to main content

Relax! Zo gaat niksen jou helpen bij je (vastgelopen) project

Deel dit bericht

Zeg eens eerlijk: hoe vol is jouw agenda? Ren je van meeting naar workshop en van teamoverleg naar brainstormsessie? En hoe productief voel je je dan? 

Laten we het ook eens omdraaien: stel dat je agenda helemaal leeg zou zijn. Hoe zou je je dan voelen? En zou je dat ook tegen je collega durven zeggen? 

Druk zijn is niet alleen de norm in ons huidige bestaan – het is zelfs een soort statussymbool geworden. Als je niet druk bent zal er wel iets mis met je zijn. En toch zijn er steeds meer onderzoeken die je vertellen dat even niksen juist heel goed voor je is. En als het goed voor jou is, is het ook goed voor je project. 

Even opladen 

Even met een warme kop koffie of thee in je handen uit het raam staren. Even niets, ook al is het maar tien minuten. Je laadt er je batterij mee op. Als we niets doen, zijn lichaam en geest juist hard aan het werk. In de lege momenten verwerk je je dag en je indrukken, om daarna weer fris verder te gaan. Je kunt je weer beter concentreren en je krijgt meer gedaan in minder tijd. Zo’n momentje niksen maakt je dus productiever. 

Boost je creativiteit

Van altijd maar doorgaan word je weinig creatief. Nee, de echt goede ideeën worden geboren op het moment dat je niets doet. Tijdens een wandeling, als je onder de douche staat, of tijdens de vakantie. Waarom is dat? 

Als je even uit je gebruikelijke omgeving stapt, helpt dat je om zaken in een ander perspectief te zetten. In de lege momenten waarin je lichaam en geest de indrukken van de dag verwerken, worden ook de verbanden tussen gebeurtenissen gelegd. Doordat je even uit je gebruikelijke (haastige) doen bent kun je juist op zo’n moment ook verbanden leggen die je normaal gesproken niet zou opmerken. En dat noemen we creativiteit – het vermogen om dingen met elkaar te verbinden die ogenschijnlijk geen verbinding met elkaar hebben. Zo los je problemen en vastgelopen zaken creatief op door even te niksen. 

Verminder stress

 Een inkopper misschien, maar even niets doen vermindert stress. Daarbij is het dan wel zaak dat je ook écht niets doet. Dus ook niet door je tijdlijn scrollen of je WhatsApp of e-mail checken. Plan eens een momentje waarin je niet met anderen bezig bent, sluit alle dagelijkse prikkels buiten en ontspan. 

Hoe doe je niets?

Het klinkt best makkelijk, even niets doen, maar probeer het maar eens. Hoe lang houd je het vol om op kantoor met een kop koffie in de hand uit het raam te staren – voordat een collega je aanspreekt of voordat je je wel erg ongemakkelijk gaat voelen? 

En hoe lang duurt het voor je je telefoon toch maar weer pakt? Echt niets doen is nog best hard werken. Een paar tips: 

  • Zet je telefoon op stil. Of laat hem thuis als je gaat wandelen.
  • Blok tien minuten rust in je agenda zodat je het ook echt gaat doen. 
  • Probeer twee minuten alleen maar te zitten en te ademen.
  • Grijp niet direct naar je telefoon in de rij voor de kassa of de wachtkamer van de dokter, maar kijk eens om je heen.
  • Neem die kop koffie en staar uit het raam (desnoods op een afdeling of verdieping waar niemand je kent).
  • Ga in je pauze tien minuten wandelen – in je eentje, zodat je niet met collega’s toch weer over werk gaat praten. 

Zo. En nu weer verder. 

Met even niets doen kun je jezelf weer opladen en met een frisse geest weer verder gaan. Je bent productiever en je kunt creatieve oplossingen bedenken die jou en je project verder helpen of vlot trekken. 

Eigenlijk dus ontzettend nuttig, dat nietsdoen.