Twitter logo blue

Centre of 
Expertise

Centre of
Excellence

Agile Tooling

Een Agile projectaanpak vraagt om tooling die deze methodiek ondersteunt. Via internet worden dan ook verschillende tools aangeboden, zowel vanuit bekende fabrikanten (Fortes Change Cloud, Project Open, Planview en Microsoft) als vanuit kleine ontwikkelaars. Een greep uit de meest gebruikte tools van dit moment. 

Trello

Trello is een online tool die het gehele project in één oogopslag overzichtelijk maakt. Met Trello maak je verschillende lijsten van zaken die gedaan moeten worden, in behandeling zijn of al zijn afgehandeld. 

Binnen die lijsten kunnen verschillende taken aangemaakt worden, die aan mensen toegewezen kunnen worden en versleept kunnen worden tussen de verschillende lijsten. Ook binnen een taak bestaan er vele mogelijkheden. Er kunnen plaatjes aan een taak toegevoegd worden, vragen gesteld (en beantwoord) worden of input gegeven worden door collega's. Zo blijft het gehele project voor iedereen inzichtelijk, overzichtelijk en interactief. 

Trello biedt verschillende soorten gebruikers een eigen omgeving. De basisversie is gratis te downloaden vanaf de website. Daarnaast worden er ook betaalde versies aangeboden met meer mogelijkheden om zaken af te schermen of samen te werken met meerdere teams. 

 Jira Jira is de meest gebruikte software-ontwikkelingstool binnen Agile teams en is beschikbaar als online tool, maar ook als gesloten systeem op de eigen servers. Jira ondersteunt verschillende vormen van Agile werken met scrumborden, kanban-borden en rapportages  die de performance van het team monitoren. Alle borden en rapportages zijn in hun standaardvorm te gebruiken, maar ook in te richten naar de specifieke behoeften van het team of de organisatie. 

Daarnaast is Jira uit te breiden met verschillende applicaties die ondersteuning bieden bij het Agile werken, bijvoorbeeld op het gebied van portfoliomanagement. Ook is Jira te integreren met bestaande software. Jira is een week lang gratis uit te proberen en biedt daarna een betaalde optie voor verschillende soorten teams, zowel web-based als op servers. 

Taiga logo

Taiga is één van de meest populaire open source tools van dit moment. Deze online tool biedt ruimte aan zowel openbare als privé-projecten, met mogelijkheden voor scrum en kanban. Projecten kunnen worden geimporteerd vanuit veel gebruikte tools als Trello en Jira. Daarnaast is het mogelijk om Taiga te koppelen met andere tools die binnen de projectorganisatie worden gebruikt. 

Het openbare deel van Taiga maakt het mogelijk om een bijdrage te leveren aan andere projecten of een bijdrage van buitenaf toe te laten in het project. Zo kan de Taiga-community elkaar helpen het beste uit projecten te halen. Tenslotte zorgt het open-source-principe van Taiga ervoor dat ontwikkelaars de tool zelf verder kunnen ontwikkelen zodat een op maat gemaakt product kan worden gemaakt. De basisversie is gratis te gebruiken. Daarnaast biedt het platform ook betaalde opties waarbij meer projecten privé kunnen worden aangemaakt. 

Pivotal Tracker Logo

Pivotal Tracker was oorspronkelijk ontwikkeld voor intern gebruik binnen Pivotal Labs, maar is uiteindelijk openbaar gemaakt nadat steeds meer mensen erom vroegen. De tool is bedoeld voor Agile teams binnen softwareontwikkeling en geeft per iteratie inzicht in de openstaande, onderhanden en afgehandelde taken. Zonder overbodige toeters en bellen zorgt deze software ervoor dat projectdeelnemers zich echt kunnen richten op het project, zonder al te veel tijd hoeven te besteden aan projectadministratie. 

De software is eenvoudig te gebruiken en kan op vele manieren worden gebruikt, van eenvoudige to-do-lijst tot Agile teamwork. Daarnaast biedt de software ook de mogelijkheid om mobiel te werken via de app op de mobiele telefoon of ipad. Daarnaast berekent het systeem automatisch de doorlooptijd van taken, gebaseerd op eerder geregistreerde resultaten. Daarmee kan het project een realistische takenplanning maken. Pivotal Tracker is 30 dagen gratis te proberen en beschikt over verschillende betaalde mogelijkheden. 

VersionOne Logo

De software van Version One is speciaal ontwikkeld ter  ondersteuning van het Scaled Agile Framework (SAFe). Het biedt dan ook uitstekende mogelijkheden om Agile te werken, taken te verdelen en te managen, maar ook te rapporteren, de voortgang te bewaken  en onderling afspraken te maken. 

Omdat Version One zich niet specifiek richt op een project maar op een projectorganisatie is het ook mogelijk om programma's en zelfs portfolio's op te nemen in de software, een releasekalender bij te houden of teams te beheren. De software is gratis uit te proberen voor één project, en biedt meerdere betaalde opties voor bedrijven.