Skip to main content

Vijf projectmanagement-clichés waar jij je voordeel mee kunt doen

Deel dit bericht

Met sommige dingen word je zo doodgegooid dat je er allang niet meer naar luistert. Jammer, want van sommige clichés kun je echt iets leren. Vijf projectmanagement-clichés met een verborgen diamantje.

Verwachtingen managen

Hoe vaak heb je dit al gehoord? Je moet verwachtingen managen. Van je opdrachtgever, van je stakeholders, van de stuurgroep… Toch is dit niet voor niets een cliché. Met het managen van verwachtingen zorg je er namelijk voor dat je eindproduct straks ook overeenkomt met wat al die mensen zich voorstelden bij jouw project. Doe je dat niet, dan kun je er achteraf achter komen dat mensen zich iets heel anders voorgesteld hadden, en dat kan nare verrassingen geven. 

‘Houd me in de loop’ 

Waarmee dan bedoeld wordt dat iemand graag op de hoogte gehouden wil worden. Vaak hangt dit al samen met het eerste punt: verwachtingen managen. Regelmatig en open communiceren over de voortgang en de resultaten van je project zorgt ervoor dat er achteraf geen nare verrassingen gaan ontstaan. 

Meten is weten

Ja, we weten allemaal dat er een rapportage opgeleverd moet worden. Maar weet je ook wat je nu precies moet meten? Het helpt om van tevoren heldere afspraken te maken over wat je project wel of niet gaat opleveren. Definieer je criteria voor een succesvol project en controleer tijdens en na je project regelmatig of je deze ook gaat halen (of hebt gehaald). 

Geduld is een schone zaak

Niet helemaal projectmanagement-specifiek, maar daardoor niet minder waar: geduld hebben is soms moeilijk, maar draagt zeker bij aan het succes van je project. Wacht daarom even voordat je overgaat in de actie-modus en neem goed de tijd voor het helder krijgen van je opdracht, je scope, je budget en de verwachtingen van de stakeholders. Dat kan je later flink wat frustratie en oponthoud schelen! 

Het laaghangend fruit plukken

Een zin waar veel mensen al jeuk van krijgen als ze het horen: laaghangend fruit. Maar de bedoeling is wel een goede: laat geen gemakkelijke winsten liggen als je achter een groter doel aan gaat. Want met relatief weinig moeite kun je toch al een leuk resultaat neerzetten. 

Van welke clichés sla jij steil achterover… maar hebben toch wel een kern van waarheid in zich?