Skip to main content

Even voorstellen: Desiree Croes

Deel dit bericht

Desiree Croes is al een aantal jaren werkzaam bij Promista en deelt als PMO professional graag haar passie voor het vak!

Hoi! Leuk om je te mogen interviewen. Kan je voor degenen die jou nog niet kennen jezelf kort introduceren?
Jazeker. Mijn naam is Desiree Croes. Ik ben geboren op een heel mooi eiland genaamd Aruba maar woon al bijna mijn hele leven in Nederland. Ik hou ontzettend veel van gezelligheid en in mijn vrije tijd ben ik veel bezig met regelen en organiseren. Mensen benaderen mij vaak voor de leuke dingen zoals een geboortefeest of trouwerij. Dan zeggen ze: die Desiree weet wel wat organiseren is!

Hoe ben je in de wereld van projectmanagement terecht gekomen? 
Ik ben iemand die goed weet in wat voor een omgeving ik wil zijn. Dit komt omdat mijn allergie bij routine ligt. Een beetje routine begrijp ik maar er moet wel genoeg dynamiek zijn. Ik heb veel werkervaring opgedaan en er is in mijn CV altijd wel een rode lijn geweest op het gebied van projectmanagement. Op een gegeven moment ben ik projectassistent geworden. Toen dacht ik: projecten…dit is het! Het heeft een begin en meestal hopelijk ook een eind. Elke dag is anders en dat past bij mij.

De afgelopen periode werkte je samen met twee Promista collega’s bij Servicepunt 71 en heb je een belangrijke rol gehad bij hun ontwikkeling. Hoe vind je het om te coachen en begeleiden?
Super! Keziah en Lizan zijn begonnen als trainees die ontzettend snel leren. Ik ben ook heel trots op ze en blij dat ik het voorrecht heb om hun hierin te coachen en begeleiden. Ik ben bij Servicepunt 71 terecht gekomen voor het opzetten en inrichten van een PMO. Sinds ik ben aangenomen zijn er verschillende rollen voorbij gekomen. Zo ben ik deelprojectleider geweest voor een groot programma over het herhuisvesten van Leidse ambtenaren. Daarna was ik onder andere senior PMO-er voor het programma implementatie Suite Sociaal Domein.

Heb je het coach- en begeleidtalent van nature of heb je hier zelf ook een training voor gevolgd?
Kennis achterlaten op een positieve manier is voor mij zoveel waard. Het combineren van een PMO-rol met coachen en begeleiden is voor mij gemaakt. Voor mij zijn coachen en begeleiden twee verschillende dingen. Begeleiden moet je zien als een soort mentorschap en delen van informatie. Coachen is eigenlijk een soort meereizen op het pad van ontwikkeling. Dat ik daar onderdeel van mag zijn vind ik altijd een avontuur. Het geeft me energie en maakt me blij om de ontwikkelingen te zien. Afgelopen september ben ik begonnen met een opleiding tot professioneel coach. Zo kan ik weer nieuwe tools leren om mensen te kunnen ondersteunen in hun eigen proces.

Als je één ding zou moeten kiezen uit het vakgebied, wat vind je dan het allerleukst?
Ik vind het persoonlijk fijn om van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor of een projectleider of voor een portfoliomanager of voor welke stakeholder dan ook. Dan kan ik mijn talenten inzetten om iets te verbeteren, om iets anders te maken zodat mensen makkelijker met hun werk om kunnen gaan. Mijn rol is een faciliterende functie met pit. Dus het is niet alleen ondersteunen, je maakt deel uit van het geheel en hebt zelf ook wat te zeggen.

Heb je nog dromen voor in de toekomst?
Jazeker, alleen vind ik het af en toe moeilijk om naar de toekomst te kijken. Want wanneer je naar de toekomst kijkt vergeet je soms te genieten van het hier en nu. Als ik er dan toch over na moet denken hoop ik op een goede gezondheid en geluk voor mijzelf en mensen die voor mij belangrijk zijn. Daarnaast hoop ik mij meer te gaan ontwikkelen op het vakgebied van coach en begeleider/trainer. Ik wil heel graag kennis overbrengen bij anderen. Vooral over het vak PMO. En verder, tja misschien de lotto winnen en dan een mooie reis maken!