Jira is van oorsprong een oplossing die werd gebruikt bij het ontwikkelen van software. Inmiddels zijn er veel organisaties die Jira inzetten in hun tooling voor het werken in Agile teams en voor agile project management.
Het platform is modulair opgebouwd, beginnend bij een basis van waaruit het aangevuld kan worden met een grote diversiteit aan add-ons die door derden zijn ontwikkeld. Zo kan Jira volledig worden aangepast op de behoeften en het gebruik van een organisatie.
Voordelen:
Gebruiksvriendelijk – Jira is gemakkelijk in gebruik en wijst zichzelf. Een project is snel en gemakkelijk aan te maken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat Jira ook goed is geconfigureerd naar de wensen van de organisatie.
Workflows en processen – Een workflow inrichten in Jira (bijvoorbeeld een issue langs verschillende rollen laten passeren voor akkoord) is goed in te regelen en kan bestaande processen goed faciliteren.
Automatisering – Binnen Jira kunnen administratieve processen vaak geautomatiseerd worden. Dat scheelt tijd en administratieve druk voor projectteams.
Ook geschikt voor waterval – Hoewel Jira bij uitstek een Agile-tool is, zijn klassieke waterval-projecten ook goed bij te houden op dit platform.
Nadelen:
(Te veel) vrijheid – Jira kan heel veel. De modulariteit en de mogelijkheid om custom velden te maken kan ook een zwakte van de tool worden. Een wildgroei kan de tool onoverzichtelijk maken en daarmee het gebruik minder aantrekkelijk.
Data-ontsluiting is lastiger – Jira ontsluit haar data niet via gestructureerde tabellen. Dit maakt data ontsluiting naar bijv. datawarehouses (zoals Excel of Power BI) complexer.
Privacy – Jira maakt gebruik van apps die door derden ontwikkeld zijn, waardoor het soms lastig is om na te gaan waar data wordt bewaard. Oppassen met privacy en security is dus een must.
Meer over Jira >>