Skip to main content

Het OK! Model: samen zien & samen veranderen

Deel dit bericht

Soms is het nodig om oude patronen te doorbreken en eens ècht op onderzoek uit te gaan. Wie zijn wij? Hoe zien onze organisatie-aandachtsgebieden eruit? Wie zijn onze mensen? Wat is onze omgeving en wat zijn de omgevingsfactoren? Het in kaart brengen van deze informatie is enorm waardevol. Wij geloven dat dit bijdraagt aan de kwaliteit van besluitvorming. Het OK! Model laat je breed en diep kijken, wat nodig is om een kern van belangrijke vragen naar boven te tillen.  

Wat is het OK! Model?

Het OK! Model staat voor Organisatie-Kundig en voor waarden die door de organisatie zelf, haar omgeving, individuele mensen en netwerken van mensen als OK bestempeld worden. Het model is ontworpen door Rob Westerdijk, Roel Riepma en Teun van Aken. Met dit model werk je systematisch en methodisch aan het verbeteren en vernieuwen van jouw organisatie, in relatie met de omgeving. 

Waarom het OK! Model? 

Om een situatie goed te kunnen beoordelen is het essentieel om het waarnemen tot een hoger niveau te tillen. Het OK! Model helpt je om bewuster en gezamenlijk waar te nemen. Het is een methodiek die bestaat uit vijf stappen: waarnemen, beoordelen, onderzoeken, beïnvloeden en evalueren. Door het volgen van deze stappen leer je organisatiekundige vragenstukken op te lossen op een goede manier. Snel een probleem oplossen veranderd naar bewust waarnemen, dialoog voeren over deze waarnemingen en gemeenschappelijk prioriteiten stellen. Een basis waarmee je verschil maakt. 

Meer weten?

Als partner van Organisatie-Kundig passen wij deze methodiek graag toe in de praktijk bij onze klanten. Nieuwsgierig naar hoe Promista dit doet? In de volgende nieuwsbrief komen wij hier uitgebreid op terug. Neem voor meer informatie een kijkje op de website van Organisatie-Kundig

Bron: van Aken, T., Riepma, R., Westerdijk, R. (2018) Het OK! Model (1edruk). Groningen: Noordhoff Uitgevers.