Waarschijnlijk heb je de term al eens horen vallen: het kritieke pad. Klinkt heel dramatisch, maar dat valt best mee. Het kritieke pad is simpelweg een manier om complexe projecten en portfolio’s inzichtelijker te maken en te bepalen welke zaken nu echt nodig zijn om voortgang te kunnen blijven boeken.
Wat is het kritieke pad?
De bedoeling van deze planningsmethode is om inzichtelijk te krijgen welke acties in welke volgorde moeten worden uitgevoerd om het project op tijd af te krijgen. Als één van de acties vertraging oploopt, loopt het hele project uit de planning.
Wanneer gebruik je het kritieke pad?
Een planningsmethode als deze is vooral handig wanneer je project of portfolio harde einddatum heeft. Denk bijvoorbeeld aan het op tijd voldoen aan nieuwe wetgeving.
Het bepalen van het kritieke pad geeft je inzicht in de minimale doorlooptijd van je project of portfolio. Zo kun je meteen bepalen of die deadline wel realistisch is.
Verder kun je met het kritieke pad ook in kaart brengen van welke externe processen (bijvoorbeeld een aanbesteding) je afhankelijk bent.
Hoe bepaal je het kritieke pad?
Je kunt het kritieke pad bepalen door een aantal gegevens te verzamelen:
1, Maak een lijst van alle taken en activiteiten die nodig zijn om het project of portfolio te voltooien.
2. Bereken de duur van elke taak.
3. Stel de afhankelijkheden vast.
4. Stel mijlpalen vast.
Als je al deze gegevens hebt, maak je twee planningen. De eerste planning gaat uit van het vroegste moment waarop elke activiteit kan starten. Dat is dus de strakste en meest positieve planning die je kunt maken.
De tweede planning gaat uit van het laatste moment waarop een activiteit kan starten, zonder de deadline te overschrijden.
Het verschil tussen de beide planningen is de mate van flexibiliteit die je hebt om te schuiven met de activiteiten, zonder dat je de deadline overschrijdt.
Nadelen van de kritieke pad-methode
Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan deze methode. Zo kijkt de planning alleen naar de tijd die een activiteit in beslag neemt, en niet naar de beschikbare resources. Daarnaast kan het flink wat tijd kosten om alle gegevens handmatig te achterhalen en te berekeningen, en vervolgens in een planning te gieten.
Voor dat laatste is gelukkig een oplossing: veel PPM-software heeft een planningsonderdeel waarin je je planning kunt berekenen.